Nasza historia nierozerwalnie łączy się z Piekarnią Adampol, a jej karty od ponad 30 lat pisze rodzina Jociów. Choć mijają lata pozostajemy rodzinną firmą, która ceni sobie tradycję, ale chętnie sięga też po nowoczesne rozwiązania, dbając o najwyższą jakość produktów.
Poznaj naszą historię
Bułka i Kromka to autorski koncept Piekarni Adampol, który powstał w 2015 roku. Zanim jednak o o nim nieco więcej pozwól, że cofniemy się do 1989 roku.
1989 rok
Dla Polski to czas transformacji systemowej. Dla Piekarni Adampol rok, w którym smakosze pieczywa po raz pierwszy spróbowali jej produktów. To właśnie wtedy nasi rodzice – Roman i Anna Joć – otworzyli piekarnię w dzielnicy Adampol w Świdniku. Do współpracy zaprosili najznamienitszych piekarzy z okolicy. Dzięki ich umiejętnościom
i doświadczeniu podbili podniebienia świdniczan, którzy jako pierwsi mieli okazję spróbować jak smakuje chleb wypiekany przez nich chleb.
1990 – 2000 rok
Lata dziewięćdziesiąte to dla Piekarni Adampol czas inwestycji i tworzenia własnej marki. Firma otworzyła własną sieć sklepów, w której klienci mogli kupować tak lubiane przez nich pieczywo czy drożdżówki. Była to nas również okazja do tego, by jeszcze lepiej poznać gusta kupujących i poszerzyć ofertę o nowe, smakowite wypieki.
2009 rok
Na swoje dwudzieste urodziny Piekarnia Adampol przygotowała wyjątkowy prezent. Uruchomiła zakład piekarniczy przy ul. Okulickiego 20B w Świdniku. Wyposażony w nowoczesny park maszyn pozwolił jeszcze bardziej rozwinąć produkcję. Dziś to właśnie to miejsce stanowi centrum całego przedsięwzięcia.
2015 rok
I tu na scenę wchodzi Bułka i Kromka. Autorski koncept, w który, w 2015 roku zostały przekształcone sklepy Piekarni Adampol. Zależało nam na tym, by wraz z nową marką nasi klienci mogli doświadczyć nowych wrażeń. Zmieniliśmy wystrój na bardziej nowoczesny, ale przede wszystkim połączyliśmy funkcję sklepu z małym bistro, nie zapominając przy tym, że najważniejsze są jakość i smak sprzedawanych przez nas wypieków.
Obecnie
Cały czas rozwijamy naszą markę otwierając kolejne sklepy i wprowadzając do nich nowe, flagowe produkty. Będąc w Świdniku koniecznie odwiedź Bułkę i Kromkę przy ul. Okulickiego 20B, gdzie czekają na Ciebie najlepsze w mieście mini pączki. Jeśli wolisz pizzę, zajrzyj do lokalu przy ul. Skarżyńskiego 7 w Świdniku lub ul. Akademickiej 11 w Lublinie i zachwyć się naszym włoskim plackiem. Cały czas pracujemy też nad otwarciem kolejnych concept storów.
Jak powstają nasze wypieki
Produkty, które kupisz w Bułce i Kromce przygotowywane są w Piekarni Adampol – naszej piekarni. To firma z ponad 30-letnim doświadczeniem, która dostarcza do nas pieczywo nawet kilka razy dziennie. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem świeżego chleba i bułek o każdej porze dnia.
Nie mrozimy. Stawiamy na świeże ciasto
Przy produkcji pieczywa korzystamy z metody odroczonego rozrostu, która gwarantuje, że wybierane przez Ciebie produkty nigdy nie są mrożone. Wszystko zaczyna się w Piekarni Adampol. Zwykle przygotowanie pieczywa odbywa się w następującej kolejności: przygotowanie ciasta, formowanie, garownie, a następnie załadunek do pieca. My jednak, zamiast do garowni, umieszczamy ciasto w chłodnio-garowni, która schładza je do 4-6 stopni Celsjusza i zatrzymuje jego fermentację. Dzięki temu, w cieście zachodzi więcej procesów enzymatycznych, rozkładają się cukry proste, wydłuża się proces pęcznienia skrobi i białka, co pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej jakości produktu. Wydłużony czas fermentacji wpływa korzystnie na walory smakowe i uzyskanie pełnego, bogatego aromatu pieczywa. Po kilku godzinach ciasto może zostać załadowane do specjalnych pojemników, pełniących rolę termosów i dostarczone do jednego z naszych sklepów w Świdniku i Lublinie. Dopiero na miejscu trafia ono do pieca. Dzięki temu nie traci wartości naturalnych, a Ty otrzymujesz jeszcze ciepłe pieczywo.
Rozgość się w Bułce i Kromce
Wyobraź sobie słoneczny poranek. Wychodzisz do pracy, ale masz jeszcze chwilę na ulubioną kawę i kanapkę. Zaglądasz do Bułki i Kromki na Twoim osiedlu. Wita Cię zapach świeżego pieczywa i właśnie zaparzonej kawy. Siadasz przy stoliku, rozkoszujesz się jedzeniem i dźwiękami miasta, które powoli budzi się do życia. Rozglądasz się po lokalu. Białe kafle przywodzą na myśl stary piec u Twojej babci albo piekarnię, o której opowiadał Ci dziadek. Czujesz się dobrze i swojsko. I na tym właśnie nam zależy. Żebyś czuł się tu jak u siebie i razem z nami współtworzył to miejsce.